Skip to content
Home » Unde le place cainilor sa fie mangaiati

Unde le place cainilor sa fie mangaiati

Unde le place cainilor sa fie mangaiati

Felul în care mângâiți un câine vă poate face persoana lui preferată – sau umanul pe care încearcă mereu să-l evite. Anumite tactici de mângâiere cu steag roșu îi trimit pe majoritatea câinilor să alerge în cealaltă direcție, în timp ce alte strategii de mângâiere vor avea un câine care dă din coadă fericit în mâinile tale. Indiferent dacă vă mângâiați propriul câine sau unul pe care tocmai l-ați întâlnit, iată câteva strategii pentru o mângâiere mai bună, inclusiv stiluri de mângâiere de evitat și cele de folosit.

Unde le place cainilor sa fie mangaiati

Prima regulă a mângâierii este niciodată să mângâiați un câine care nu inițiază contactul. Acest lucru este deosebit de important de aplicat copiilor, care se vor apropia adesea de un câine care stă întins, încolțit într-o cameră sau încearcă activ să scape.

În loc să întinzi mâna și să atingi câinele, invită-l să facă primul contact ghemuindu-te astfel încât să fii mai aproape de nivelul lui; cu un câine rezervat sau cu frică, întoarce-ți corpul într-o parte pentru a fi mai puțin amenințător. Dacă ai de-a face cu un câine încrezător, îl poți invita să se apropie de tine aplecându-te ușor, mângâindu-ți picioarele și dând înapoi în timp ce-ți convingi vocea.
Evitați să plutiți deasupra câinelui atunci când îl salutați; aceasta poate fi percepută ca o amenințare. În schimb, întoarceți-vă corpul ușor în lateral și faceți un contact vizual minim la primul salut (contactul vizual poate fi interpretat și ca o amenințare). În schimb, permiteți câinelui să se apropie de tine mai întâi. Cu un câine timid, prefă-te că îl ignori și privește în altă parte pentru primele momente, până când descoperă că poți să te apropii în siguranță.

Un câine prietenos se va apropia cu urechile ținute ușor înapoi și coada întinsă la înălțime medie în spatele lui, cu o mișcare largă. Când câinele îți adulmecă corpul, adună informații despre tine, nu neapărat invitându-te să-l mângâi. Dacă se îndepărtează sau se comportă supărător sau săritor, nu-l mângâia. Dacă prezintă o postură corporală lejeră, ondulată, cu ochii și gura relaxate în timp ce se mișcă spre tine sau dacă inițiază un contact vizual scurt, cel mai probabil indică prietenie și dorință de interacțiune.

Odată ce abordarea a fost făcută, mângâiați câinele încet în zonele în care este confortabil să fie atins. Un câine căruia îi place să mângâie, de obicei, se va înclina spre tine sau va căuta activ contact cu tine atunci când încetezi să-l mângâi. Dacă câinele încearcă să se îndepărteze sau prezintă semne de disconfort, cum ar fi să-și lingă buzele sau să-și arate albul ochilor, lasă-i puțin spațiu.
Majoritatea câinilor se simt confortabil să fie mângâiați pe piept, pe umeri și pe baza gâtului. Când mângâiați aceste zone, întindeți mâna din lateral, în loc să vă mutați mâna peste vârful capului câinelui. Câinii individuali au, de asemenea, locuri specifice unde le place să fie mângâiați; zonele comune sunt baza cozii, sub bărbie sau pe spatele gâtului unde se lovește gulerul. Majoritatea câinilor nu le place să fie atinși în vârful capului și pe bot, urechi, picioare, labe și coadă. Mângâierea lentă, asemănătoare cu masajul blând sau cu zgârierea ușoară, poate calma un câine. Puneți mâna pe o zonă în care câinelui îi place să fie mânuit și mișcați ușor mâna sau degetele în aceeași direcție în care se află blana. Mângâierea ar trebui să fie liniștitoare și terapeutică atât pentru câine, cât și pentru persoană, ambele culegând beneficiile reciproce ale contactului comun. Când mângâiți un câine într-o manieră relaxată, lent și blândă, este probabil să se aplece strâns pentru mai mult.