Skip to content
Home » De ce se tavalesc cainii

De ce se tavalesc cainii

De ce se tavalesc cainii

Adesea ne gândim că o “coadă mișcată” este un semn de fericire pentru câinii noștri, dar cercetări recente au arătat că mișcarea cozii nu este doar un semn de fericire. Coada unui câine este un instrument de comunicare pe care acesta îl folosește pentru a-și exprima emoțiile față de alte animale și, de fapt, față de noi, stăpânii. Veterinarii au bănuit de ceva timp că mișcarea de fluturare a cozii nu este întotdeauna legată de fericire – adesea, la veterinar, câinii care sunt deosebit de nervoși sau defensivi vor avea o coadă mișcată. Acest lucru poate fi adesea interpretat greșit – ceea ce duce la o situație foarte periculoasă atât pentru personalul veterinar, cât și pentru proprietari.

Câinii dau din coadă pentru a transmite o serie de emoții: fericire, nervozitate, sentiment de amenințare, anxietate, supunere și entuziasm.

Se crede că atunci când un câine este relaxat, coada sa va sta într-o poziție de repaus. Această poziție va varia în funcție de rasa de câine. Unii câini au o coadă ondulată în mod natural, cu aspect rigid, iar alții pot avea o coadă lungă care cade în spatele lor în poziția naturală. Atunci când sunt evocate emoțiile, are loc atunci mișcarea cozii.

Studiile au arătat că ritmul și poziția mișcării de clătinare vor transmite adesea emoția.

Dacă un câine este speriat sau supus, își va ține adesea coada în jos și, eventual, o va mișca puțin între picioare. Cunoaștem bine imaginea unui câine care a fost certat de stăpânul său – cu un aer de scuze și vinovat!

Câinii care sunt în alertă sau excitați își vor ține coada mai sus decât poziția naturală. Adesea, această coadă înaltă va da din coadă cu furie – o mișcare rapidă a cozii va însemna adesea că un câine este fericit sau excitat. Din nou – acesta este un lucru pe care îl vedem adesea în parc sau când ne jucăm cu câinii noștri. Aceștia vor adopta adesea o poziție jucăușă cu fundul ridicat – dând din coadă înaltă în timp ce ne cer să aruncăm o minge sau să ne jucăm de-a urmărirea. Acest comportament este văzut și atunci când ne întâmpinăm câinii după ce au fost plecați pentru o perioadă lungă de timp – ne spun că le-a fost dor de noi și se bucură că suntem acasă!

Un câine curios și interesat de mediul în care trăiește va ține adesea coada întinsă.

Un câine agresiv va avea adesea o coadă foarte rigidă, verticală.
Cercetări recente demonstrează că direcția în care dă din coadă poate comunica emoții complexe celorlalți câini. Prin monitorizarea comportamentului “câinilor observatori” care urmăreau un alt individ care dădea din coadă, s-a demonstrat că, dacă dau din coadă ușor spre dreapta, câinii își transmit reciproc emoții pozitive. Pe de altă parte, sunt experimentate mai multe emoții negative dacă un câine dă din coadă ușor spre stânga.

S-a demonstrat că, în cazul câinilor observatori, aceștia au un ritm cardiac mai lent și adoptă o postură mai relaxată dacă li se arată imagini sau siluete de câini care dau din coadă ușor spre dreapta. Dacă li se arăta un câine care dădea ușor din coadă spre stânga, câinii observatori aveau un ritm cardiac mai accelerat și adoptau o postură mai defensivă. Unii dintre câinii observatori au fost văzuți chiar cu părul în cap când vedeau un câine dând din coadă mai mult spre stânga!

Cercetările efectuate la alte specii, inclusiv la oameni, au arătat că partea stângă a creierului controlează emoțiile pozitive, iar partea dreaptă controlează emoțiile negative. În mod ciudat, la toate animalele, partea dreaptă a creierului controlează partea stângă a corpului și invers. Prin urmare, se crede că teoria despre mișcările din stânga și din dreapta care transmit emoții are legătură cu “cablarea dură” a creierului, diferitele părți controlând răspunsuri emoționale diferite.

Merită să ne amintim că nu doar câinii își folosesc coada pentru a comunica. Este adesea folosită pentru a ajuta la echilibru și stabilitate – urmărind un câine care se întoarce la viteză mare cu încetinitorul, se poate observa adesea cum își folosește coada pentru stabilitate. De asemenea, aceasta acționează ca o cârmă dacă câinele înoată în apă. Este interesant să ne gândim dacă utilizarea cozii ca mijloc de comunicare a evoluat în mod secundar față de aceste utilizări sau dacă coada câinilor a evoluat mai întâi ca mijloc de comunicare!