Skip to content
Home » Ce se intampla daca bati pisica

Ce se intampla daca bati pisica

Ce se intampla daca bati pisica

Pedeapsa este aplicarea unui stimul care scade șansa ca un comportament să se repete. Trebuie să coincidă cu comportamentul nedorit și trebuie să fie suficient de neplăcut pentru a descuraja pisica să repete acel comportament. Pedeapsa aplicată necorespunzător poate provoca frică, anxietate și evitarea proprietarului, făcând pedeapsa cel mai puțin dorit instrument pentru schimbarea comportamentului. Rețineți că pedepsiți comportamentul, nu pisica. Pedeapsa nu trebuie luată în considerare decât dacă animalul de companie are mijloacele pentru a-și satisface natura și nevoile. De exemplu, pisica care zgârâie ar trebui să fie prevăzută cu un stâlp de zgâriere adecvat înainte de a iniția orice încercare de a pedepsi zgârierea nedorită.

Ce se intampla daca bati pisica

Mustrarile fizice sunt una dintre cele mai frecvent utilizate și cele mai puțin reușite forme de pedeapsă. Lovirea unei pisici poate duce la timiditate, frică de proprietar și potențiale răni atât pentru proprietar, cât și pentru pisică. În funcție de problemă, pisica va continua probabil să efectueze comportamentul nedorit în absența ta, deoarece învață că poate îndeplini comportamentul fără pedeapsă atunci când nu ești din vedere. Pedeapsa fizică este în general ineficientă, potențial periculoasă și probabil să aibă un efect negativ între proprietar și animalul de companie.

O atingere ușoară pe nas sau pe partea superioară a capului a fost susținută pentru comportamentele dirijate de proprietar, cum ar fi mușcătura, șuieratul și bătaia în joc. Cu toate acestea, chiar și aceste forme ușoare de pedeapsă pot duce la răzbunare, frică și un nivel crescut de agresivitate la unele pisici și, prin urmare, nu pot fi recomandate universal. Cel puțin, ei tind să facă pisica să se ferească de abordarea ta. În schimb, ori de câte ori pisica începe să lovească sau să atace, opriți imediat jocul, plecând sau folosind o formă de pedeapsă non-fizică, cum ar fi un pulverizator de apă, o cutie de aer comprimat, un pistol cu ​​capac, o alarmă de mână sau poate un semnal puternic. șuierat. Deși în mod ideal ar trebui să vă îndepărtați de aceste forme de comportament jucăuș pentru a vă asigura că nu sunt întărite, multe pisici vor continua să urmărească ca parte a jocului și a urmăririi. Înainte de a lua în considerare orice pedeapsă, pisicii ar trebui să i se ofere oportunități ample de joacă socială. Ar trebui furnizate jucării care pot fi urmărite, bătute și bătute. Pedepsele adecvate pentru specii, cum ar fi „suieratul” sau folosirea dispozitivelor de pedeapsă, cum ar fi un pulverizator de apă, o cutie de aer comprimat sau o alarmă de mână, sunt mai bune decât utilizarea oricăror tehnici fizice, deoarece sunt mai puțin susceptibile de a duce la frică și răzbunare. Amintiți-vă că acordarea oricărei forme de atenție unei pisici care lovește sau atacă în joc ar putea, la cealaltă extremă, să fie interpretată greșit ca un joc și să întărească și mai mult comportamentul.