Skip to content
Home » Ce inseamna cand un caine se uita in ochii tai

Ce inseamna cand un caine se uita in ochii tai

Ce inseamna cand un caine se uita in ochii tai

Ai simțit vreodată că ochii câinelui tău te urmăresc, de parcă ți-ar urmări fiecare mișcare? Poate că câinele tău se uită la tine în timp ce se bucură de o jucărie de mestecat sau de un os. Sau, poate vă place să stați cu câinele și să vă priviți în ochii celuilalt. Indiferent de scenariu, câinii petrec mult timp privindu-se la oameni. Și mulți proprietari de câini petrec mult timp întrebându-se de ce.

Ce inseamna cand un caine se uita in ochii tai

Din păcate, nu există un răspuns simplu. Câinii au multe motive pentru a-și întoarce privirea asupra noastră. Dar de cele mai multe ori ei fie comunică cu noi, fie așteaptă ca noi să comunicăm cu ei. Cu puțină cunoaștere și observație, poți învăța să faci diferența. Puteți, de asemenea, să învățați câinelui dvs. moduri alternative de a comunica care nu sunt chiar atât de enigmatice ca privirea.

Mai mult decât aproape orice alt animal de pe pământ, câinii sunt în ton cu oamenii. Ei ne simt starea de spirit, ne urmăresc gesturile de arătare și ne citesc pentru informații despre ce se va întâmpla în continuare. Asta înseamnă că se uită mult la noi pentru a obține cunoștințe despre mediul lor. În esență, ei așteaptă să facem ceva care îi va afecta. De exemplu, câinii învață rapid că stăpânii lor ridică lesa înainte de a-i scoate la plimbare. Prin urmare, vor urmări acel semnal că o excursie afară este pe drum. Același lucru este valabil și pentru orele de masă, sesiunile de joacă, plimbările cu mașina și multe altele.

Câinii așteaptă, de asemenea, indicii mai deliberate de la stăpâni. Indiciile pentru a efectua un anumit comportament, cum ar fi stai sau jos, sunt șanse de a câștiga o recompensă. Deoarece câinilor le place să primească un răsfăț, o jucărie sau un joc, vor fi cu ochii pe aceste oportunități. Acest lucru este valabil mai ales pentru câinii dresați cu metode de întărire pozitivă. Acești câini învață să iubească dresajul și așteaptă cu nerăbdare semnele că este timpul să joace jocul de dresaj.

Privirea se întâmplă și atunci când câinele tău încearcă să-ți atragă atenția sau să-ți spună ceva. De exemplu, dacă este timpul pentru o pauză la olita, câinele tău s-ar putea să stea lângă ușă și să te privească cu privirea. Sau, dacă câinele tău este foame și mănânci, privirea poate indica dorința de a-ți împărți mâncarea. Este echivalentul canin al unei bătăi pe umăr.

Unii câini se uită să-și manipuleze stăpânii și să obțină ceva ce își doresc. Acesta este un scenariu comun cu cerșitul la masă. Dacă câinele se uită suficient de lung, proprietarul îi va preda o bucată din mâncare. Într-adevăr, tu ai creat acel monstr. La început, câinele s-ar fi uitat pur și simplu din interes. Dacă ai ignora privirea, probabil că puiul tău ar fi găsit altceva de făcut. Dar privirea te face să te simți inconfortabil sau vinovat, așa că cedezi ca să oprești. Și iată-l – câinele a învățat un nou mod de a comunica.

Dacă deveniți conștienți de reacția dvs. la comportamentul privit al câinelui și eliminați orice recompensă, câinele dvs. va încerca în cele din urmă comportamente noi pentru a vă atrage atenția. O abordare mai bună este să-ți înveți câinele ceea ce ți-ai dori. De exemplu, câinele dvs. ar putea mesteca un os într-un pat pentru câine în timp ce mănânci sau să sune un clopoțel pentru a vă anunța că este timpul pentru o pauză la olita în aer liber. Dacă recompensați noul comportament și ignori privirea, în curând vei avea un câine care se uită la tine mai degrabă în căutare de indicii decât de excursii de vinovăție.

De asemenea, puiul tău folosește contactul vizual pentru a-și exprima emoțiile, atât pozitive, cât și negative. La strămoșii lor lupi, privitul este considerat amenințător și nepoliticos. Unii câini păstrează încă această atitudine. De aceea, nu ar trebui să priviți niciodată câinii străini sau să țineți câinii nemișcați pentru a le privi în ochi. Dacă un câine vă aruncă o privire dură, cu ochi care nu clipesc și o postură rigidă, dați înapoi și nu faceți contact vizual. S-ar putea să vezi asta la propriul tău câine atunci când este în joc un os sau un alt tratament valoros. Protecția resurselor este adesea însoțită de o privire dură și alt limbaj agresiv al corpului. Dacă îl vedeți la câinele dvs., consultați un antrenor profesionist sau un comportamentist.