Agitația din jurul oțetului de cidru de mere (sau “ACV”, așa cum îi spun fanii) este reală.
Susținătorii băuturii, care este cel mai des folosită la gătit, susțin că oțetul de cidru de mere simplu poate face totul: ameliorează acneea, elimină mătreața, ajută la vindecarea arsurilor solare și chiar vă curăță eficient și eficace cămășile și le îngrașă gulerele (poate).
Și mai sunt și oameni care jură că băutul oțetului de cidru de mere te poate ajuta să slăbești. Cei mai înrăiți dintre fanii ACV garantează că iau o dușcă de băutură, direct, ca și cum masochismul acestui act ar spori cumva presupusele beneficii. (Oțetul de cidru de mere, la urma urmei, este oțet, deci are gust de oțet).
Deși, puteți lua oțetul de cidru de mere și într-un fel de “cocktail”. Fanii ACV-ului combină ingredientul și cu ceai, smoothie-uri, sosuri și pansamente.
Dar, da, cum rămâne cu oțetul de cidru de mere și pierderea în greutate?
Mecanismul din spatele oțetului de cidru de mere și a pierderii în greutate, susțin fanii ACV, este că acidul acetic produs în timpul procesului de fermentare a băuturii poate ajuta la controlul apetitului și la arderea grăsimilor. Unele dovezi sugerează că acest efect ar putea fi, de fapt, adevărat, dar experții spun că modul în care acidul acetic funcționează în corpul tău este puțin mai complicat decât ACV-in, lbs-out.
Poate o doză (sau un smoothie sau un ceai) de oțet de cidru de mere să te ajute cu adevărat să arzi grăsimi? Și, în afară de arsura de după ce faci o doză de ACV, există efecte secundare sau pericole la o doză zilnică de lichid?
Am întrebat experții pentru a afla ce ar trebui să știți.
Ce este oțetul de mere?
Din punct de vedere al producției, oțetul de mere este, de fapt, destul de simplu. Producătorii de oțet din cidru de mere încep cu cidru de mere și apoi adaugă drojdie, care dă startul unui proces de fermentare.
Din punct de vedere nutrițional, ACV este, de asemenea, simplu. O lingură de oțet de cidru de mere conține trei calorii, nicio proteină, aproape niciun carbohidrat (niciunul dintre ei nu conține fibre) și zero grăsimi, potrivit USDA Nutrient Database.
Așadar, din perspectiva caloriilor intrate și ieșite, oțetul de cidru de mere cu siguranță nu adaugă foarte mult la partea de calorii intrate a ecuației.
Și, prin el însuși, nu există aditivi, așa că nu trebuie să aveți grijă la excesul de zaharuri.
Există beneficii pentru oțetul de mere?
Fanii ACV-ului vorbesc despre acidul acetic, un compus produs în timpul procesului de fermentare care transformă zaharurile din băutură în acid. Acidul acetic, susțin ei, are o susținere puternică a cercetărilor care leagă consumul său de pierderea în greutate.
Pentru a verifica încrucișat aceste afirmații, am căutat-o pe Carol Johnston, Ph.D., R.D., director asociat al programului de nutriție de la Universitatea de Stat din Arizona, care a făcut cercetări ample pe această temă.
Johnston spune că atunci când consumați cantități mici de acid acetic prin oțetul de mere, compusul poate activa metabolismul pentru a ajuta organismul să folosească grăsimea ca formă de energie, în loc să o stocheze.
Într-un studiu, șobolanii obezi care au fost hrăniți cu diete bogate în grăsimi au pierdut o cantitate semnificativă de grăsime corporală atunci când acidul acetic a fost adăugat în hrana lor. Într-un alt studiu publicat în revista Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, oamenii au pierdut în medie patru kilograme în 12 săptămâni după ce au consumat zilnic una sau două linguri de oțet de mere diluat.
Așadar, este adevărat: Oțetul de cidru de mere i-a ajutat pe participanții la studiu să piardă în greutate, potrivit cercetării.
Iar acidul acetic din oțet poate fi benefic și în alte moduri, deoarece poate suprima pofta de mâncare, spune Johnston. Oțetul de mere s-a dovedit a fi cel mai eficient atunci când este asociat cu o dietă plină de alimente bogate în amidon, deoarece acidul încetinește digestia amidonului. Acest lucru i-ar putea ajuta potențial pe cei care caută să piardă în greutate, deoarece digestia lentă te face să te simți mai sătul, mai mult timp.
Există, de asemenea, unele dovezi conform cărora consumul de oțet de cidru de mere înainte de o masă bogată în amidon vă menține glicemia stabilă, făcându-vă mai puțin probabil să poftiți la gustări dulci.